Feedback

Achizitii publice – Consultarea pietei, un nou tip de anunturi de achizitii publice

30. iunie 2016

Una dintre pricipalele modificari aduse legislatiei achizitiilor publice, este si Consultarea pietei, un nou tip de anunturi de achizitii publice, scopul lor fiind acela de reglementare expresa a posibilitatii autoritatii contractante de a organiza consultari cu piata, inaintea realizarii unei achizitii, cu posibilitatea invitarii la consultari a expertilor independenti, autoritati publice si/sau operatori economici.

Incepand cu luna iunie, dupa intrarea in vigoare a noi legislatii privind achizitiile publice, au aparut si primele anunturi de tipul: Consultarea pietei, atat pe SEAP, cat si pe site-urile autoritatilor publice.

 

Gasiti aceste anunturi si pe www.licitatie-publica.ro, la tipul anuntului:  Alte informatii


De ce ar trebui sa va intereseze noile anunturi de tipul Consultarea pietei :

  • Aflati inaintea celorlalti ce urmeaza sa achizitioneze o autoritate contractanta ;
  • Puteti participa cu sugestii/intrebari/idei care pot fi luate in considerare de autoritatea contractanta in alcatuirea caietului de sarcini din anuntul de participare ;
  • Va faceti cunoscute si promovati produsele/serviciile autoritatii contractante ;
  • Identificati noi parteneri de afaceri in randul autoritatilor publice.
  • Primiti pe email, doar anunturile care va intereseaza

 

Ce este  Consultarea pietei

Potrivit Art. 139.  Legea 98/2016, Inainte de initierea procedurii de atribuire, autoritatea contractanta are dreptul de a organiza consultari ale pietei in vederea pregatirii achizitiei, prin raportare la obiectul contractului de achizitie publica, si pentru a informa operatorii economici cu privire la planurile de achizitie si cerintele avute in vedere in legatura cu acestea, facând cunoscut acest lucru prin intermediul SEAP, precum si prin orice alte mijloace.

In cadrul consultarilor, autoritatea contractanta are dreptul de a invita experti independenti, autoritati publice sau operatori economici, inclusiv organizatii reprezentative ale acestora.

Autoritatea contractanta are dreptul de a utiliza sau implementa opiniile, sugestiile sau recomandarile primite in cadrul consultarilor pentru pregatirea achizitiei si pentru organizarea si desfasurarea procedurii de atribuire, cu conditia ca utilizarea sau implementarea acestor opinii, sugestii sau recomandari sa nu aiba ca efect denaturarea concurentei si/sau incalcarea principiilor nediscriminarii si transparentei.

Inainte de orice fel de excludere, candidatii sau ofertantii trebuie sa aiba posibilitatea de a demonstra ca implicarea lor in pregatirea procedurii de achizitie nu poate denatura concurenta.

Consultarea pietei este prima din cele 3 etape din procesul de Planificare si pregatire a realizarii achizitiei publice :

  1. a) etapa de planificare/pregatire, inclusiv consultarea pietei;
  2. b) etapa de organizare a procedurii si atribuirea contractului/acordului-cadru;
  3. c) etapa postatribuire  contract/acord-cadru, respectiv executarea si monitorizarea implementarii contractului/acordului-cadru.
Autoritatea contractanta poate derula un proces de consultare a pietei, ca parte a procesului de achizitie publica, care se initiaza prin publicarea in SEAP, precum si prin orice alte mijloace, a unui anunt privind consultarea, in cazul in care doreste achizitionarea unor produse/servicii/lucrari cu grad ridicat de complexitate tehnica, financiara sau contractuala, ori din domenii cu un rapid progres tehnologic.

Articolul integral pe blogul nostru:click aici: Achizitii publice – Consultarea pietei, un nou tip de anunturi de achizitii publice
 

licitatie-publica.ro, poate contine link-uri catre terti, site-uri partenere, dar nu poate fi tras la raspundere pentru continuturile postate de acestea si nu poate accepta nici o responsabilitate pentru ele.