Feedback

Achizitii Publice – Profituri intre 5% la 12%, garantate de stat in contractele cu parteneri privati

17. martie 2015

Potrivit unei analize adevarul.ro: Ministerele, autoritatile statului, primariile, consiliile judetene, etc. asigura partenerilor privati, in contracte, realizarea de profituri intre 5% la 12%.

 

In afacerile cu statul, partenerii privati nu trebuie sa faca abuzuri sau sa incalce legea pentru a castiga bani. Statul recunoaste si acorda, chiar prin standardele de cost si contractele de achizitii, dreptul partenerului privat la o cota de profit. „Adevarul“ vă propune o trecere in revista a acestor cote de profit in diverse domenii de activitate.

In timp ce pentru produsele reglementate, cum ar fi medicamentele, gazele sau energia electrica, statul garanteaza o cota-standard de rentabilitate, pentru celelalte tipuri de achizitii publice astfel de cote sunt doar recomandate. La anumite tipuri de lucrari publice partenerul privat mai poate adauga si o cota de „cheltuieli diverse si neprevazute“.

Standardele de cost prevazute de legislatia in vigoare pentru constructia de drumuri judetene recomanda o cota de 5% din valoarea investitiei de baza pentru profit si una de 10% pentru cheltuielile diverse si neprevazute. La autostrazi partenerilor privati li se acorda cote de profit de pana la 12%.

Concret, daca prin contract drumul ar urma sa coste un milion de lei pe kilometru, constructorul poate adauga 50.000 de lei pentru propriul profit şi 100.000 de lei drept „cheltuieli diverse si neprevazute“.

In domeniile gazelor şi energiei electrice, distribuitorii au avut si cote de 12% ale rentabilitatii garantate de stat, in prezent, aceste cote fiind de 7,7%. In constructii, cota de profit este de 6%, iar in cazul serviciilor 8%.

Continuarea pe: adevarul.ro

Pentru a fi la curent cu noutatile din domeniul achizitiilor publice, vizitati blogul nostru: blog.licitatie-publica.ro
 

licitatie-publica.ro, poate contine link-uri catre terti, site-uri partenere, dar nu poate fi tras la raspundere pentru continuturile postate de acestea si nu poate accepta nici o responsabilitate pentru ele.